2018 m. sausio 7 d., sekmadienis

Viešas kreipimasis į merą – mes prieš kultūros įstaigų griovimą!

Biržų rajono savivaldybės taryba
Penktadienį internetinėje žiniasklaidoje pasirodė informacija, jog Biržų rajono savivaldybė ketina nuo 2018 metų pradžios uždaryti Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos net penkis kaimo vietovėse įsikūrusius filialus ir tam viešai pritaria – skatina bibliotekos direktorė Vilmantė Vorienė. Tačiau tokiems neapgalvotiems ir kvailiems ketinimams laikinai Savivaldybės taryba pasakė STOP. Už tai Savivaldybės tarybai spaudžiame ranką!

Biržų rajono savivaldybės
Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos
direktorė Vilmantė Vorienė
Pasak bibliotekos direktorės, „objektyvi“ priežastis dėl ko turėtų būti uždaryti bibliotekos Ančiškių, Anglininkų, Pučiakalnės, Ramongalių ir Rinkuškių filialai, tai mažėjantis gyventojų skaičius ir siekiu tokiu žingsniu taupyti savivaldybės lėšas, konkrečiai nurodant, kad dauguma bibliotekos filialai įsikūrę bendruomenėms, seniūnijoms, švietimo įstaigoms priklausančiuose pastatuose. 15 filialų patalpos šildomos elektriniais infraraudonųjų spindulių šildytuvais. Tokiuose filialuose kultūrinė veikla šaltuoju metų periodu nevyksta. Biblioteka tik išduoda knygas ir spaudą, kad mažėjant gyventojų skaičiui patogesnis būtų nestacionaraus aptarnavimo būdas. Tai yra po atokius kaimus važinėtų bibliobusai.

Tačiau kiti teigia, kad bibliotekos direktorė V. Vorienė nenurodo tikrąsias priežastis dėl ko norima panaikinti bibliotekos filialus. Viena iš pagrindinių priežasčių, kuri yra įtikinama, tai Biržų rajono mero Valdemaro Valkiūno kerštas ar jo noras parodyti, kas čia „šeimininkas“, prieš kurį visi aktyvūs biržiečiai turi nusilenkti ir netarti nė žodelio, jeigu aktyvūs biržiečiai nori toliau dirbti savivaldybėje ar jai priklausančioje įstaigoje.

Teigiama, kad meras kerštauja Rinkuškių bendruomenės pirmininkei Irenai Misevičienei, kuri dirba bibliotekos Rinkuškių filialo bibliotininke, už tai, kad Rinkuškių bendruomenė aktyviai pasipriešino mero užmojams Rinkuškių kaimą prijungti prie miesto.

Šiuo pranešimu siekiama kategoriškai pasisakyti prieš kultūros įstaigų griovimą (uždarymą) ir įvertinti priežastis dėl kurių ketinama uždaryti bibliotekos filialus, ar motyvai pagrįsti ar vis dėl to tai yra kerštas, kurį siekiama padaryti Savivaldybės tarybos rankomis, prisidengiant bibliotekos direktorės aukščiau nurodytoms „objektyvioms“ priežastims. 

Vertinant situaciją, reikia paminėti, kad viešai nėra skelbiamas aiškinamasis raštas, kuriuo grindžiamas ketinimas uždaryti bibliotekos filialus. Todėl žemiau nurodyti mūsų vertinimai grindžiami internetinės žiniasklaidos pateiktais duomenimis bei papildoma kita viešai prieinama objektyvia informacija – www.vrk.lt (2015-2016 duomenys), www.stat.gov.lt, www.zmmc.lt (2017-04-13 duomenys), www.birzai.rvb.lt ir t.t. 

Jeigu aiškinamajame rašte iš tiesų nurodyta tai, kas nurodyta ir internetinėje žiniasklaidoje, jog bibliotekos direktorė V. Vorienė kalba apie tai: „dauguma bibliotekos filialai įsikūrę bendruomenėms, seniūnijoms, švietimo įstaigoms priklausančiuose pastatuose. 15 filialų patalpos šildomos elektriniais infraraudonųjų spindulių šildytuvais. Tokiuose filialuose kultūrinė veikla šaltuoju metų periodu nevyksta. Biblioteka tik išduoda knygas ir spaudą, kad mažėjant gyventojų skaičiui patogesnis būtų nestacionaraus aptarnavimo būdas“, tai kyla klausimas, kas ką „durnina“. 

Bibliotekos direktorė V. Vorienė, turėdama aukštojo mokslo išsilavinimą, nežinia dėl ko nesiekė pagrįsti savo pasakymų – nepateikė visų filialų statistinius duomenis (kur konkretus filialas yra įsikūręs, kokį šildymo būdą naudoja, veiklos sezoniškumas ir pan., t.t.). Tokie duomenys turėtų būti pateikti bent jau trijų metų. Taip pat nepateikė duomenis apie tai, kas ir kokiu būdu nustatė, kad bobliobusai yra patogesnis gyventojų aptarnavimo būdas. 

Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios
bibliotekos Rinkuškių filialo bibliotininkė,
Rinkuškių bendruomenės pirmininkė Irena Misevičienė
Tik gavus išsamius duomenis Savivaldybės taryba turės galimybę išsamiai ir atidžiai įvertinti situaciją ir priimti motyvuotą sprendimą be spekuliacijų, kad kažkas kažkam keršija ir pan. 

Pagal 2015-2016 duomenis dėl gyventojų, turinčių daugiau nei 18 metų, skaičiaus kitimas: 
1) Šukionių kaime, kuriame yra Šukionių filialas, gyventojų sumažėjo 7,27 proc.; 
2) Kratiškių kaime, kuriame yra Kratiškių filialas, gyventojų sumažėjo 7,01 proc.; 
3) Papilio kaime, kuriame yra Papilio filialas, gyventojų sumažėjo 6,29 proc.; 
4) Germaniškio kaime, kuriame yra Germaniškio filialas, gyventojų sumažėjo 6,23 proc.; 
5) Anglininkų kaime, kurioje veikia Anglininkų kaimo bendruomenė (116 narių) ir yra bibliotekos filialas, gyventojų sumažėjo 5,33 proc.; 
6) Kupreliškio kaime, kuriame yra Kupreliškio filialas, gyventojų sumažėjo 5,32 proc.; 
7) Juostaviečių kaime, kuriame yra Juostaviečių filialas, gyventojų sumažėjo 5,26 proc.; 
8) Kvetkų kaime, kuriame yra Kvetkų filialas, gyventojų sumažėjo 5,21 proc.; 
9) Pučiakalnės kaime, kurioje veikia Pučiakalnės bendruomenė (64 nariai) ir yra bibliotekos filialas, gyventojų sumažėjo 4,67 proc.; 
10) Užušilių kaime, kuriame yra Užušilių filialas, gyventojų sumažėjo 4,61 proc.;
11) Ramongalių kaime, kurioje veikia Ramongalių bendruomenė (85 nariai) ir yra bibliotekos filialas, gyventojų sumažėjo 4,54 proc.; 
12) Rinkuškių kaime, kurioje veikia Rinkuškių bendruomenė (146 nariai) ir yra bibliotekos filialas, gyventojų sumažėjo 4,2 proc.;
13) Anciškių kaime, kurioje veikia Anciškių kaimo bendruomenė (84 nariai) ir yra bibliotekos filialas, gyventojų sumažėjo 3,59 proc.; 
14) Nemunėlio Radviliškio kaime, kuriame yra Nemunėlio Radviliškio filialas, gyventojų sumažėjo 3,14 proc.; 
15) Pabiržės kaime, kuriame yra Pabiržės filialas, gyventojų sumažėjo 2,68 proc.; 
16) Obelaukių kaime, kuriame yra Obelaukių filialas, gyventojų sumažėjo 1,98 proc.; 
17) Nausėdžių kaime, kuriame yra Nausėdžių filialas, gyventojų sumažėjo 1,39 proc.; 
18) Pasvaliečių kaime, kuriame yra Pasvaliečių filialas, gyventojų sumažėjo 1,17 proc.; 
19) Medeikių kaime, kuriame yra Medeikių filialas, gyventojų sumažėjo 1,14 proc.; 
20) Pačeriaukštės kaime, kuriame yra Pačeriaukštės filialas, gyventojų sumažėjo 1,13 proc.; 
21) Meilūnų kaime, kuriame yra Meilūnų filialas, gyventojų sumažėjo 0,85 proc.; 
22) Parovėjos kaime, kuriame yra Parovėjos filialas, gyventojų sumažėjo 0,13 proc.; 
23) Kirdonių kaime, kuriame yra Kirdonių filialas, gyventojų sumažėjo 0 proc.. 

Akivaizdu, kad bibliotekos direktorės V. Vorienės teiginys, kad norima konkrečius penkis filialus uždaryti dėl to, kad mažėja gyventojų skaičius, yra nieko nepagrįstas. Priešingai, visuose kaimo vietovėse, išskyrus Kirdonių kaime, yra gyventojų mažėjimas. Tačiau nežinia dėl ko pasirinkti būtent konkretūs filialai uždarymui. 

Todėl peršasi išvada, kad bibliotekos direktorės pasirinkti Ančiškių, Anglininkų, Pučiakalnės, Ramongalių ir Rinkuškių filialai uždarymui yra ne kas kita, o kaip keršto išraiška, t. y. siekis amoraliais būdais atkeršyti Rinkuškių bendruomenės pirmininkei už aktyvią visuomeninę veiklą. 

O kad amoralus poelgis, t. y. kerštas nepasimatytų, mūsų įsitikinimu, atsitiktinai pasirinkta papildomai uždaryti dar kelis filialus (Ančiškių, Anglininkų, Pučiakalnės ir Ramongalių), taip užmaskuojant ketinimo pagrindinę esmę. 

Galbūt mes klystame. Galbūt. Tačiau tai tik gali pasakyti, t. y. parodyti savo konkrečiais veiksmais meras V. Valkiūnas, kuris privalo, siekdamas atsiriboti nuo spekuliacinių kalbų apie kerštą, atmesti bibliotekos direktorės siūlymą uždaryti bibliotekos visus penkis filialus. 

Jeigu iš tiesų bibliotekos direktorė siekia sutaupyti savivaldybės lėšas, tai galbūt reiktų pačiai direktorei išeiti vienam kitam mėnesiui neapmokamų atostogų? 

Biržų rajono savivaldybės meras Valdemaras Valkiūnas
Kita vertus, jeigu yra siekis taupyti savivaldybės lėšas, tai jas privalu taupyti ne kultūros sąskaita (kaimo vietovėse bibliotekų filialai yra ne tik vieta, kurioje skaitoma, pasiimamos knygos ir spauda, bet ta vieta, kurioje bendraujama, dalinamasi sėkme ir vargais), o pačios savivaldybės administracijos sąskaita, t. y. peržiūrėti darbuotojų funkcijas, ar jos nesidubliuoja, ar kiekvienam darbuotojui paskirtos optimalios funkcijos, leidžiančios ekonomiškai ir optimaliai atlikti pavestas užduotis, taip pat peržiūrėti, ar pinigai nėra švaistomi per viešuosius pirkimus, kuomet perkamos prekės ar paslaugos žymiai didesnėmis kainomis nei rinkos. 

Biržų rajono savivaldybės mere V. Valkiūnai, jeigu iš tiesų bibliotekos direktorės V. Vorienės siekis uždaryti bibliotekos Ančiškių, Anglininkų, Pučiakalnės, Ramongalių ir Rinkuškių filialus nėra Jūsų kerštas, tai įrodykite – nepritarkite kultūros įstaigų griovimui, bibliotekos filialų uždarymui.